Φυσικό αντικείμενο:
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την συμβολή της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στην εκπόνηση Σχεδίων Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΣΑΚ) σε επίπεδο βιομηχανικών περιοχών αλλά και μεμονωμένων βιομηχανικών μονάδων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της βάσει του ν. 4602/2019 ως ακολούθως:
- Δημιουργία Βάσης Δεδομένων καταγεγραμμένων ενεργών ρηξιγενών δομών της Ελλάδας
- Συλλογή και καταγραφή διαθέσιμων περιβαλλοντικών δεδομένων σε πιλοτική περιοχή μελέτης
- Εφαρμογή μεθοδολογίας υπολογισμού τρωτότητας υδροφόρου στην πιλοτική περιοχή μελέτης
Σκοπιμότητα – Αναμενόμενα αποτελέσματα:
Η εκπόνηση Σχεδίων Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΣΑΚ) είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας η οποία απορρέει από Διεθνείς Συνθήκες.
Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου θα είναι τα ακόλουθα:
- Δημιουργία σεναρίων Περιβαλλοντικού Κινδύνου (Hazard) όπου θα αξιολογηθούν οι καταγεγραμμένες ως άνω πληροφορίες και θα παραχθούν σενάρια περιβαλλοντικού κινδύνου βιομηχανικού ατυχήματος, λόγω επηρεασμού από ενεργές ρηξιγενείς δομές. Θα προσδιορισθεί η πιθανότητα τυχόν διαρροής επικίνδυνων ρυπαντών και η έκταση αυτής, με πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον (γεωλογικό, υδρογεωλογικό).
- Ο προσδιορισμός περιοχών υψηλής επικινδυνότητας (Risk) όπου με την ολοκλήρωση των σεναρίων περιβαλλοντικού κινδύνου και βάσει της εκτίμησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, θα προσδιοριστούν οι βιομηχανικές περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα, λόγω γειτνίασης με ενεργές ρηξιγενείς δομές.