Η συμβολή της Βιβλιοθήκης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) στη γεωλογική επιστημονική κοινότητα ξεκίνησε από το 1924. Συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες, επιστημονικά εξειδικευμένες, βιβλιοθήκες της Ελλάδας και είναι από τις πλέον ενημερωμένες πάνω στις γεωεπιστήμες. Είναι από τις υπηρεσίες της Αρχής που έχουν καθημερινά άμεση επαφή με το κοινό (επιστημονικούς φορείς, ιδιώτες μελετητές, ερευνητές, φοιτητές και βεβαίως το προσωπικό της Αρχής) και εξυπηρετεί δεκάδες χρήστες δια ζώσης αλλά και μέσω διαδικτύου.
Ηλεκτρονικός Κατάλογος Βιβλιοθήκης
Τα βιβλιογραφικά δεδομένα της βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμα μέσω του ηλεκτρονικού της καταλόγου: https://libraryigme.openabekt.gr/
Συλλογή
Διαθέτει περισσότερους από 88.000 τίτλους, οι οποίοι είναι στη διάθεση των χρηστών της. Οι τίτλοι αυτοί περιλαμβάνουν τεχνικές εκθέσεις, μελέτες, χάρτες, ανάτυπα επιστημονικών άρθρων ή δημοσιεύσεων, τόμους επιστημονικών περιοδικών, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, αλλά και βιβλία ποικίλου ενδιαφέροντος, που καλύπτουν θεματικά τις γεωεπιστημονικές γνώσεις των τελευταίων εκατό εβδομήντα χρόνων.
Ειδικότερα στα ράφια της Βιβλιοθήκης της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., φιλοξενούνται σήμερα:
- Πάνω από 12.000 βιβλία, αρκετά εκ των οποίων είναι σπάνιες εκδόσεις και κάποια εξ αυτών έχουν εκδοθείτον 19ο αιώνα.
- 706 τίτλοι (που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 40.000 τεύχη) ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών (από το 1849 έως και σήμερα), από τους οποίους οι 350 μπορούν να βρεθούν μόνο στη Βιβλιοθήκη της Αρχής. Το παλαιότερο περιοδικό είναι έκδοσης του 1849 και πρόκειται για τον έβδομο τόμο του Bulletin de la Société Géologique de France Deuxième Série- (1849-1850).\
- Περί τα 5.000 ανάτυπα επιστημονικών άρθρων ή δημοσιεύσεων
- Περισσότεροι από 4.500 χάρτες. Εντός της συλλογής των χαρτών συγκαταλέγονται και χειροποίητοι χάρτες του 19ου αιώνα δεν έχουν μόνο ιστορική αξία, αλλά, ακόμη και σήμερα, είναι πρακτικά χρήσιμα.
- Δεκάδες λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και βιβλιογραφικοί κατάλογοι.
- Σχεδόν 12.200 αδημοσίευτες επιστημονικές τεχνικές εκθέσεις και μελέτες, με χιλιάδες ένθετους θεματικούς ειδικούς χάρτες και πίνακες μετρήσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από το επιστημονικό προσωπικό της Αρχής
Σπάνιες Εκδόσεις
Από τα 12.200 βιβλία της Βιβλιοθήκης, τα 277 αποτελούν τη συλλογή «Σπάνιες Εκδόσεις», δεδομένου ότι πρόκειται για κάποια από τα ελάχιστα, παγκοσμίως σωζόμενα, αντίτυπα σπάνιων εκδόσεων στον τομέα των γεωεπιστημών, που γράφτηκαν από διάσημους ερευνητές. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται ακόμη φωτογραφίες, χειροποίητοι χάρτες και γκραβούρες.
Ψηφιοποίηση Υλικού
Συμβαδίζοντας με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιοποίηση της συλλογής της βιβλιοθήκης, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος δια ζώσης ή απομακρυσμένα να μπορεί να αποκτά ηλεκτρονική πρόσβαση στο υλικό της βιβλιοθήκης.
Μέχρι στιγμής, έχουν ψηφιοποιηθεί αρκετά από τα σπάνια βιβλία, διδακτορικές διατριβές και εκθέσεις που έχουν εκπονηθεί από το επιστημονικό προσωπικό της Αρχής.
Διεθνής Παρουσία
Πέραν όλων αυτών, η βιβλιοθήκη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διεθνή γεωεπιστημονική κοινότητα, συμβάλλοντας στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο των διεθνών ανταλλαγών επιστημονικών περιοδικών, χαρτών και βιβλίων μεταξύ της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. και ομοειδών επιστημονικών φορέων του εξωτερικού η Βιβλιοθήκη έχει αποστείλει εκδόσεις της Υπηρεσίας σε 52 φορείς του εξωτερικού.
Κανονισμός Λειτουργείας Βιβλιοθήκης Ε.Α.Γ.Μ.Ε.
Νεο-εισερχόμενο υλικό Βιβλιοθήκης Ε.Α.Γ.Μ.Ε.