Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών

info@eagme.gr
213.133.7017

 

 

 

Βιβλιοθήκη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. 

 

Πρόσβαση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης: 

 

 

Δείτε τις οδηγίες για την αναζήτηση βιβλιογραφίας στον κατάλογο της βιβλιοθήκης: εδώ

 

 

Συλλογές:

Η Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες, επιστημονικά εξειδικευμένες, βιβλιοθήκες της Ελλάδας και είναι από τις πλέον ενημερωμένες πάνω στις γεωεπιστήμες. Είναι από τις υπηρεσίες της Αρχής που έχουν καθημερινά άμεση επαφή με το κοινό (επιστημονικούς φορείς, ιδιώτες, μελετητές, ερευνητές, φοιτητές και βεβαίως τους εργαζομένους της) και εξυπηρετεί δεκάδες χρήστες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Αρχής στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και μέσω διαδικτύου.

Σκοπός της Βιβλιοθήκης, είναι η διαφύλαξη στο διηνεκές των γεωλογικών πληροφοριών. Συνολικά διαθέτει περισσότερους από 150.000 τίτλους, οι οποίοι καλύπτουν το σύνολο των θεματικών γεωεπιστημονικών κατηγοριών και εμπλουτίζεται συνεχώς μέσω δωρεών, αγορών καθώς και της προσθήκης εκδοτικών προϊόντων. Οι τίτλοι αυτοί περιλαμβάνουν έγκυρα βιβλία, σπάνιες εκδόσεις, μελέτες, χάρτες, ανάτυπα επιστημονικών άρθρων ή δημοσιεύσεων, τόμους επιστημονικών περιοδικών, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, αλλά και βιβλία ποικίλου ενδιαφέροντος, που καλύπτουν θεματικά τις γεωεπιστημονικές γνώσεις των τελευταίων εκατόν εβδομήντα χρόνων.

Ειδικότερα στη συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται:  

 

Βιβλία:

Η συλλογή των βιβλίων περιλαμβάνει 14.000 τίτλους, οι οποίοι καλύπτουν το σύνολο των θεματικών κατηγοριών πάνω στις γεωεπιστήμες, όπως γενική και τεχνική γεωλογία, ορυκτολογία, ηφαιστειολογία, πετρογραφία, παλαιοντολογία, υδρογεωλογία, γεωφυσική, κοιτασματολογία, γεωχημεία κ.α. 

Η συλλογή των βιβλίων εμπλουτίζεται διαρκώς, επιτρέποντας στον ερευνητή να αντλήσει πληροφορίες τόσο για τα απαρχή των γεωεπιστημών όσο και για τις πιο σύγχρονες ανακαλύψεις στον τομέα αυτό.

 

Σπάνιες εκδόσεις:

Η συλλογή των σπάνιων εκδόσεων αποτελείται από 292 τίτλους πρόκειται για κάποια από τα ελάχιστα, παγκοσμίως σωζόμενα, αντίτυπα σπάνιων εκδόσεων στον τομέα των γεωεπιστημών, που γράφτηκαν από διάσημους ερευνητές. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται ακόμη φωτογραφίες, χειροποίητοι χάρτες και γκραβούρες, που ξετύλιξαν το κουβάρι του χρόνου και έγραψαν ιστορία. Όσον αφορά την παλαιότητα των βιβλίων της συλλογής,  ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 50 βιβλία έχουν εκδοθεί τον 19ο αιώνα, 134 το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και 99 είναι μοναδικές και εξαντλημένες εκδόσεις από το 1950 ως το 1993. Ο τόπο έκδοσης και η γλώσσα τον σπάνιων βιβλίων ποικίλει. Διατίθενται βιβλία σε ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά.

Το παλαιότερο βιβλίο της συλλογής «Σπάνιες Εκδόσεις» χρονολογείται από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα. Είναι δύο τόμοι που δημοσιεύτηκαν στη Λειψία το 1840 (πρώτο μέρος) και το 1841 (δεύτερο μέρος), με τίτλο: Reise durch aile Theile des Kônigreiches Griechenland in Auftrag der Kônigl. Griechischen Regierung in den Jahren 1834-1837, έργο του Karl Guétav Fiedler, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης επί βασιλείας Όθωνα.

 

Μελέτες Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

Σχεδόν 14.000 αδημοσίευτες επιστημονικές τεχνικές εκθέσεις και μελέτες, με χιλιάδες ένθετους θεματικούς ειδικούς χάρτες και πίνακες μετρήσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από το επιστημονικό προσωπικό της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. Οι εν λόγω μελέτες καλύπτουν κάθε σημείο της Ελλάδας, παρέχοντας αξιόπιστα δεδομένα στους ενδιαφερόμενους. Οι εν λόγω μελέτες υπόκεινται αποκλειστικά σε πνευματικά δικαιώματα της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. και είναι μόνο για ατομική χρήση. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια από την Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

 

Περιοδικά και ανάτυπα επιστημονικών άρθρων:

706 τίτλοι (που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 40.000 τεύχη) ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών (από το 1849 έως το 2020), από τους οποίους οι 350 μπορούν να βρεθούν μόνο στη Βιβλιοθήκη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. Το παλαιότερο περιοδικό είναι έκδοσης του 1850 και πρόκειται για τον έβδομο τόμο του Bulletin de la Société Géologique de France -Deuxième Série (1849-1850).

Περί τα 7.000 ανάτυπα επιστημονικών άρθρων ή δημοσιεύσεων παρέχονται από την βιβλιοθήκη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. προς το αναγνωστικό της κοινό. Η εν λόγω συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς και οι αναγνώστες αποκτούν πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα και τεκμηριωμένες πληροφορίες που συμβάλλουν στην κατανόηση και ερμηνεία διαφόρων θεμάτων.

 

Χάρτες:

Η βιβλιοθήκη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. διαθέτει 5.000 χάρτες, από τους οποίους οι 513 αφορούν στην Ελλάδα. Χάρτες γεωλοιγκοί, υδρογεωλογικοί, μεταλλογενετικοί, σεισμοτεκτονικοί, γεωτεχνικοί κ.α. βρίσκονται όχι μόνο στην πρώτη γραμμή ζήτησης του κοινού αλλά έχουν παγκόσμια απήχηση καθώς οι πληροφορίες που παρέχονται είναι διαθέσιμες μόνο μέσω της βιβλιοθήκης μας. 

Σημαντικό επίσης να αναφερθεί είναι η ιστορική τους αξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι γεωλογικοί χάρτες της Αττικής του R. Lepsius (έκδοση 1891) και η Γεωλογία της Αττικής του ιδίου, που υπάρχει και σε μετάφραση Γ. Π. Βουγιούκα (έκδοση 1906), όπου φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

 

Εκδόσεις Ε.Α.Γ.Μ.Ε.:

Στα εκατό χρόνια λειτουργίας της, η Ε.Α.Γ.Μ.Ε. είχε πλούσιο εκδοτικό έργο, σε όλα τα πεδία των γεωεπιστημών, με τα αποτελέσματα των ερευνών τόσο του προσωπικού της όσο και άλλων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων να παρουσιάζονται μέσω της συλλογής των εκδόσεων, Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει 260 τίτλους μελετών καλύπτοντας ένα ευρύ θεματικό φάσμα όπως: Κοιτασματολογία, Υδρογεωλογία, Γενική και Γεωφυσική Γεωλογία, Στατιστική, Μελέτες Αξιολόγησης Ορυκτών Πρώτων Υλών, Οικονομοτεχνικές, Γεωχημικές, Μεταλλευτικές και Μεταλλουργικές έρευνες. Οι εκδόσεις αυτές περιέχουν σημαντικούς χάρτες, μετρήσεις γεωτρήσεων, απογραφή των καρστικών και θερμομεταλλικών πηγών της Ελλάδας καθώς και πληθώρα άλλων πληροφοριών που βοηθούν σημαντικά τον ερευνητή στο έργο που εκπονεί.

 

Άτλαντες, Λεξικά και Εγκυκλοπαίδειες:

Η βιβλιοθήκη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. φιλοξενεί στα ράφια της ένα σημαντικό αριθμό από άτλαντες, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες.

Άτλαντες γεωλογικοί, γεωχημικοί, γεωθερμικοί, πετρωμάτων και θαλασσών από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο το κόσμο βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για μελέτη. Οι περισσότεροι άτλαντες είναι ήδη αρχειακοί και κατά συνέπεια πολύτιμοι για τις μελλοντικές γενεές των γεωεπιστημόνων καθώς στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να ανακτηθούν από άλλες πηγές (βιβλιοπωλεία, διαδίκτυο κλπ.). Προέρχονται από αξιόπιστες πηγές (αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο) και από συγγραφικές ομάδες με πολυετή εμπειρία.  Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις, με χάρτες υψηλής ανάλυσης, φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα συμβάλλουν στην εκπόνηση τεκμηριωμένων μελετών που διενεργούνται τόσο από το προσωπικό της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. όσο και από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η πλούσια και πολύτιμη συλλογη που διαθέτει σήμερα η Ε.Α.Γ.Μ.Ε. και η διάθεσή της προς το κοινό δείχνει εμπράκτως την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει στην προώθηση της γνώσης, της έρευνας και της μάθησης.

Επιπλέον η σημαντική συλλογή του πληροφοριακού υλικού που έχει να επιδείξει η βιβλιοθήκη μας, έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες χρήστες κατά το πέρασμα των ετών και αποτελούν χρήσιμα βοηθήματα για τους ασχολούμενους με την γεωλογική έρευνα και ιδιαίτερα για τους νέους γεωεπιστήμονες.

Σημαντική ζήτηση παρουσιάζει το «Τετράγλωσσο Λεξικό Γεωλογικών Όρων=Dictionary of geological terms in four languages» του Γ.Ε. Χριστοδούλου, έκδοσης του τ. Ι.Γ.Μ.Ε. νυν Ε.Α.Γ.Μ.Ε.  Το τετράγλωσσο αυτό λεξικό περιλαμβάνει γεωλογικούς εν γένει όρους στην Ελληνική Αγγλική, Γερμανική και Γαλλική γλώσσα. Το εν λόγω λεξικό καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς των γεωεπιστημών όπως: Στρωματογραφία, Τεκτονική Γεωλογία, Γενική Γεωλογία, Γεωμορφολογία, Πετρογραφία, Μικροπαλαιοντολογία, Ηφαιστειολογία, Γεωφυσική κλπ.  Από την άποψη αυτή αποτελεί, στον ελληνικό χώρο το πρώτο στο είδος του ολοκληρωμένο λεξικό γεωλογικών όρων. Συνολικά περιλαμβάνει 40.200 όρους από τους οποίος 32.200 είναι ξενόγλωσσοι.

 

Γεωγραφική Αναζήτηση:

Η υπηρεσία αυτή, αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του «Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 976/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Οκτωβρίου 2009 για την υλοποίηση της οδηγίας 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τις δικτυακές υπηρεσίες» και την τροποποίηση μέσω του Κανονισμού 1088/2010, λαμβάνοντας υπόψη το «Technical Guidance for the implementation of INSPIRE Discovery Services v.3.0»

Μέσω της καινοτόμο αυτής υπηρεσίας, καθίσταται εφικτή η αναζήτηση σε καταλόγους μεταδεδομένων, βάση κριτηρίων, όπως λέξεις κλειδιά, περιοχή ενδιαφέροντος, κατηγορία δεδομένων, χρονική έκταση, ημερομηνία δημιουργίας, κλίμακα κ.λπ.

Καθίσταται πλέον δυνατός ο χωρικός εντοπισμός των μελετών σε χάρτη. Η αναζήτηση γίνεται σε οποιαδήποτε περιοχή που ορίζει ο χρήστης με τη βοήθεια ενός bounding box. Ερωτήματα θα μπορούν να γίνουν με βάση τα μεταδεδομένα των μελετών (λέξεις κλειδιά, αρ. εισαγωγής, κ.α).

Πρόσβαση: https://catalog.eagme.gr/geonetwork/meletes/eng/catalog.search#/home

 

Ηλεκτρονικές Πηγές Ανοικτής Πρόσβασης:

Στο διαδίκτυο διατίθενται ελεύθερα ένας σημαντικός αριθμός ηλεκτρονικών πηγών με ακαδημαϊκό περιεχόμενο, όπως βιβλία, άρθρα και διδακτορικές διατριβές, προσφέροντας δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.

 

Τίτλος

Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Θεόφραστος

Στη ψηφιακή βιβλιοθήκη «Θεόφραστος» φιλοξενούνται δημοσιεύματα έντυπων και μη περιοδικών εκδόσεων, πρακτικά συνεδρίων, κλπ. με γεωλογικό κυρίως ενδιαφέρον

Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών

Στο Ε.Α.Δ.Δ. συγκεντρώνονται σε ψηφιακή μορφή οι διδακτορικές διατριβές οι οποίες εκπονήθηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και αυτές που εκπονήθηκαν από Έλληνες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναγνωρίστηκαν από τον αρμόδιο εθνικό φορέα, τον ΔΟΑΤΑΠ.

Ομάδα Ακαδημαϊκών Γεωγραφικών Βιβλιοθηκών

Η Ομάδα Γεωγραφικών Βιβλιοθηκών αποτελείται στην παρούσα φάση από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες των εξής ιδρυμάτων: Α.Π.Θ., Ε.Κ.Π.Α, Ε.Μ.Π., Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Εθνική Βιβλιοθήκη. Σκοπός της συνεργασίας των βιβλιοθηκών αυτών, είναι η βέλτιστη διαχείριση του γεωγραφικού υλικού και κατ’ επέκταση η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς το κοινό.

Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Το Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας/Bulletin of Geological Society of Greece είναι επιστημονικό περιοδικό του κλάδου των Γεωεπιστημών, που δημοσιεύεται από το 1953 μέσω της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας. Το Δελτίο της ΕΓΕ δημοσιεύει πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και ερευνητικά άρθρα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σε όλα τα πεδία των Γεωεπιστημών

Κάλλιπος

Ανοικτές Ακαδημαϊκές εκδόσεις διαφορετικών θεματικών ενοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της επιστήμης της γεωλογίας.

OpenArchives

Το OpenArchives.gr. είναι η ανοικτή, δημόσια πύλη που παρέχει κεντρική πρόσβαση σε  94 ψηφιακές συλλογές επιστημονικού, ερευνητικού και ακαδημαϊκού περιεχομένου που διαθέτουν 75 φορείς   από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και επιστημονικές εταιρείες.

Google Scholar

Παρέχει πρόσβαση σε μια τεράστια συλλογή επιστημονικής βιβλιογραφίας, που περιλαμβάνει μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, ακαδημαϊκά άρθρα, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά βιβλία, περιοδικά κ.α. από κάθε επιστημονικό πεδίο.

Research Gate

Ανακαλύψτε επιστημονικές δημοσιεύσεις και μείνετε συνδεδεμένοι με τον κόσμο της επιστήμης. Εγγραφείτε δωρεάν και αποκτήστε πρόσβαση σε περισσότερες από 160 εκατομμύρια σελίδες δημοσιεύσεων.

DOAJ

Το DOAJ είναι ένας μοναδικός και εκτενής κατάλογος περιοδικών ανοιχτής πρόσβασης από όλο τον κόσμο, με ποιοτικό περιεχόμενο υποστηριζόμενος από μια συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα.

Science Direct  Open Access Journals

Ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις από επιστημονικά περιοδικά ελεύθερα προσβάσιμα στο κοινό.

Mendeley Data

Το Mendeley Data είναι ένα αποθετήριο ανοιχτών ερευνητικών δεδομένων, όπου οι ερευνητές μπορούν να ανεβάζουν και να μοιράζονται τα ερευνητικά τους δεδομένα. Υποστηρίζει την αναζήτηση επιστημονικών δημοσιεύσεων σε περισσότερα από 140 εκατομμύρια άρθρα περιοδικών, κεφάλαια βιβλίων, προδημοσιεύσεις, αναφορές κ.λπ. Πάνω από 25 εκατομμύρια αρχεία PDF ανοιχτής πρόσβασης (OA) είναι διαθέσιμα για λήψη.

Connected Papers

Το Connected Papers είναι ένα μοναδικό, εργαλείο που βοηθά ερευνητές και επιστήμονες να βρουν και να εξερευνήσουν επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο εργασίας τους.

Mindat 

Η βάση δεδομένων mindat.org περιέχει πληροφορίες για ορυκτά και τις τοποθεσίες τους, τα κοιτάσματα και τα ορυχεία παγκοσμίως. Παρέχει επίσης υψηλής ποιότητας φωτογραφίες ορυκτών κ.α.

Core

Συγκεντρώνει όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοιχτής πρόσβασης από αποθετήρια και περιοδικά παγκοσμίως.

Digital Library of the Commons 

Πύλη προς τη διεθνή βιβλιογραφία. Παρέχει δωρεάν και ανοιχτή πρόσβαση σε άρθρα πλήρους κειμένου και διατριβές.

Dimensions 

Περιέχει περισσότερες από 100 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, από άρθρα επιστημονικών περιοδικών, βιβλία, κεφάλαια βιβλίων, προδημοσιεύσεις και πρακτικά συνεδρίων. Όλες οι δημοσιεύσεις συνδέονται με πάνω από 1 δισεκατομμύριο αναφορές, χρηματοδοτήσεις, σύνολα δεδομένων, κλινικές δοκιμές, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έγγραφα πολιτικής.

Base

Μία από τις μεγαλύτερες ακαδημαϊκές μηχανές αναζήτησης. Περίπου το 60% του περιεχομένου της είναι ανοιχτής πρόσβασης.

 

Εκπαίδευση Χρηστών:

Η Βιβλιοθήκη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο προσωποποιημένη πληροφόρηση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες της καθώς και για τη σωστή και μέγιστη αξιοποίηση των πληροφοριακών πηγών της.

Η πληροφόρηση προς τους χρήστες της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει:

  • Ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης
  • Παρουσίαση των συλλογών και των υπηρεσιών της
  • Κανόνες λειτουργίας και δανεισμού υλικού
  • Είδη πληροφοριακών πηγών
  • Περιγραφή των ηλεκτρονικών πηγών
  • Τρόποι πρόσβασης και τεχνικές αναζήτησης στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης
  • Παρουσίαση εργαλείων διαχείρισης βιβλιογραφίας

 

Δωρεές:

Η Βιβλιοθήκη της Αρχής αποδέχεται δωρεές κατόπιν αξιολόγησης και αποτίμησής τους με βασικό κριτήριο την σύμπτωση του περιεχομένου τους με τα θεματικά αντικείμενα που πραγματεύεται η Ε.Α.Γ.Μ.Ε.. Στην περίπτωση αυτή, η Βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται το σύνολο ή μέρος των δωριζομένων συλλογών, να επιλέγει το υλικό της δωρεάς που θα εντάσσει στη συλλογή της, εφόσον καλύπτονται οι στόχοι της Βιβλιοθήκης για την ανάπτυξη της συλλογής της, υπάρχει επαρκής χώρος για την αποθήκευσή τους και το υλικό είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Η αποδοχή ή όχι των ανταλλαγών και δωρεών εγκρίνεται από τη Γενική Διεύθυνση της Αρχής, κατόπιν συνεισήγησης αξιολόγησης και αποτίμησης, που δέχεται από Επιτροπή που συστήνεται με Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης και αποτελείται από ένα μέλος του προσωπικού της Βιβλιοθήκης και δύο μέλη από την/τις Υπηρεσιακή/ές Μονάδα/ες που είναι θεματικά αρμόδιες.

 

Οποιαδήποτε δωρεά είναι ευπρόσδεκτη στη Βιβλιοθήκη της Αρχής. Τα τυπικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγησή της είναι τα παρακάτω:

  • Η σπουδαιότητα ή/και η σπανιότητα του υλικού που περιλαμβάνει η δωρεά.
  • Το υλικό της δωρεάς να εμπίπτει στους στόχους ανάπτυξης και της θεματολογίας της συλλογής της Βιβλιοθήκης.
  • Η καλή φυσική κατάσταση της δωρεάς (εκτός αν για κάποιον άλλο λόγο π.χ. σπουδαιότητα/σπανιότητα θεωρηθεί σημαντική η απόκτησή της).
  • Το κόστος αποθήκευσης και συντήρησης (εκτός αν το κόστος αυτό αντισταθμίζεται από το υψηλό όφελος της δωρεάς).
  • Η συμπλήρωση ελλείψεων της Βιβλιοθήκης.
  • Η γενικότερη σχέση που έχει η δωρεά με την ερευνητική δράση της Αρχής.
  • Ηλεκτρονικό υλικό γίνεται αποδεκτό εφόσον τηρεί βασικά κριτήρια από τα παραπάνω και η Βιβλιοθήκη μπορεί να ανταπεξέλθει τεχνικά στην αναπαραγωγή τους.

 

Η διαδικασία αποδοχής των δωρεών συνοδεύεται από τους εξής όρους :

  • Οι δωρητές οφείλουν να αποδεχθούν ότι τα τεκμήρια που δωρίζουν θα ενσωματωθούν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης και ότι η τελευταία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτά να υποστούν επεξεργασία, να καταχωρηθούν και να είναι προσπελάσιμα από τους χρήστες.
  • Καθίσταται σαφές στο δωρητή, που δεσμεύεται ενυπόγραφα, πως δεν γίνονται αποδεκτοί όροι σε θέματα βιβλιοδεσίας, τοποθέτησης, ταξινόμησης, καταλογογράφησης ή μελλοντικής χρήσης της δωρεάς.
  • Για κάθε δωρεά ενημερώνεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δωρεών της Βιβλιοθήκης.
  • Ορίζεται ως υποχρεωτική η αναγραφή του ονόματος του δωρητή κάθε υλικού και η εμφάνισή του στον δημόσιο κατάλογο της Βιβλιοθήκης της Αρχής.
  • Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα της επαναξιολόγησης και επανεκτίμησης των παλιών δωρεών.
  • Κάθε απόφαση της Επιτροπής αξιολόγησης της δωρεάς, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική, θα συνοδεύεται από ένα σύντομο αιτιολογικό έγγραφο που θα υπογράφεται από τα μέλη της και θα κοινοποιείται γραπτά στον ενδιαφερόμενο.
  • Σε περίπτωση αποδοχής της δωρεάς, η Επιτροπή στέλνει ευχαριστήρια επιστολή στον δωρητή για τα βιβλία που έγιναν αποδεκτά εκ μέρους της Διοίκησης της Αρχής.
  • o Υποχρέωση της Βιβλιοθήκης είναι η προβολή των σημαντικών δωρεών με κάθε τρόπο (εκθέσεις, ημερίδες, κ.ά.) και σε κάθε μέσο (ιστοσελίδα της Αρχής, κ.ά.).

 

Η διαδικασία των δωρεών έχει ως εξής:

  • Ενημέρωση από τον δωρητή για την πρόθεσή του να δωρίσει τεκμήρια στη Βιβλιοθήκη.
  • Επικοινωνία του Υπευθύνου της Βιβλιοθήκης με το δωρητή προκειμένου να ελεγχθεί το είδος των τεκμηρίων, το θέμα, καθώς και η κατάστασή τους.
  • Εάν τα τεκμήρια πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στη συλλογή, μεταφέρονται στο χώρο της Βιβλιοθήκης από το δωρητή, όπου και ξεκινά η διαδικασία επεξεργασία τους. Τόσο στο ίδιο το βιβλίο όσο και στο βιβλίο εισαγωγής αναγράφεται το όνομα του δωρητή.
  • Ο δωρητής ενημερώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος τίτλος υπάρχει ήδη στη συλλογή, αυτός θα προωθηθεί για ανταλλαγή με άλλη βιβλιοθήκη.
  • Στο δωρητή αποστέλλεται ευχαριστήρια επιστολή εκ μέρους της διοίκησης, όπου και αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία όλων των βιβλίων που είχε την καλοσύνη να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη.

 

Η Βιβλιοθήκη στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δωρεών που θα ενημερώνεται υποχρεωτικά με κάθε νέα δωρεά (ακόμη και ενός μόνο υλικού) και θα περιλαμβάνει :

  • Τα στοιχεία του δωρητή.
  • Τη χρονολογία, τον τρόπο και ένα σύντομο ιστορικό απόκτησης της δωρεάς.
  • Το μέγεθος και την περίοδο που καλύπτει και τις μορφές υλικού που περιλαμβάνει (αρχειακό υλικό, περιοδικά, παλαίτυπα, οπτικοακουστικό υλικό, κ.ά.).
  • Την ακριβή θέση των ερμαρίων που καλύπτει κατά την αρχική της αποθήκευση, καθώς και τις τυχόν μελλοντικές μετακινήσεις της μέσα στη Βιβλιοθήκη της Αρχής.

 

Διαβάστε το Κανονισμό Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης: εδώ

 

Share