Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου που εκπονεί η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) με τίτλο: "Κοιτασματολογική – Μεταλλευτική Έρευνα εντός του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Κιμμερίων", κλιμάκιο αποτελούμενο από 9 ερευνητές/υπαλλήλους της Αρχής μετέβη και πραγματοποίησε εργασίες υπαίθρου στο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης.
Οι εργασίες υπαίθρου επικεντρώθηκαν στους κάτωθι τομείς έρευνας:
- Γεωλογική- Κοιτασματολογική Χαρτογράφηση και Δειγματοληψία. Κωνσταντίνος Μαυρογόνατος - Δρ Γεωλόγος, Μιχαήλ Φίτρος - ΜSc Γεωλόγος, Αδαμαντία Χατζηαποστόλου - Δρ Γεωλόγος, Αναστάσιος Κυρμιζόπουλος - Εργοδηγός.
- Γεωχημική Δειγματοληψία Εδαφικού Υλικού και Ιζημάτων Ρεμάτων. Μαριάνθη Αναστασάτου - Δρ Γεωλόγος, Δημήτριος Σγούρος – Προγραμματιστής/Αναλυτής.
- Γεωφυσική Έρευνα με τη μέθοδο της μέτρησης μαγνητικής έντασης και μαγνητικής επιδεκτικότητας για την κατασκευή μαγνητικού χάρτη. Μαγδαληνή Αγγέλη - ΜSc Μηχανικός Ορυκτών Πόρων, Δημήτριος Τσουβαλάς - ΜSc Μηχανικός Ορυκτών Πόρων, Γεώργιος Μώκας - Εργοδηγός.
Τα τρία κλιμάκια εργάστηκαν από κοινού πραγματοποιώντας μεγάλης κλίμακας εργασίες, καλύπτοντας σημαντική έκταση εντός του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου των Κιμμερίων, δίνοντας έμφαση σε περιοχές με επιφανειακή ανάπτυξη ζωνών μεταμόρφωσης επαφής και μεταλλοφοριών τύπου skarn και skarnoids. Στόχος ήταν η καταγραφή των μεταλλοφόρων εμφανίσεων και ο εντοπισμός νέων περιοχών με πιθανό δυναμικό σε μεταλλοφορίες τύπου skarn ή/και porphyry.
Κατά τη διάρκεια των παραπάνω εργασιών συλλέχθηκε σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τόσο για μικροσκοπική μελέτη, όσο και για την πραγματοποίηση ορυκτολογικών και γεωχημικών αναλύσεων από τα εργαστήρια της ΕΑΓΜΕ. Οι πρόδρομες αυτές εργασίες επιβεβαίωσαν το σημαντικό μεταλλευτικό ενδιαφέρον της περιοχής, ενώ η ερευνητική ομάδα της ΕΑΓΜΕ θα επανέλθει για περαιτέρω και εις βάθος έρευνα της ελπιδοφόρας αυτής περιοχής.
Η Κοιτασματολογική – Μεταλλευτική Έρευνα εντός του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Κιμμερίων εντάσσεται στο Υποέργο 3 "Δράσεις για την Αξιοποίηση Πρωτογενών και Δευτερογενών Ορυκτών Πόρων - ΔΥΟΠΥ" της Πράξης "Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας - ΟΠΥΓΕΚ", με φορέα χρηματοδότησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.