Τα γεωθερμικά ρευστά των πηγών Αιδηψού, θερμοκρασίας έως σχεδόν 82oC, δημιουργούν έντονα προβλήματα καθαλατώσεων, λόγω του χημισμού τους, στις γεωτρήσεις των πηγών «Νταμάρια (Γ1)» (παροχή 19-20 m3/h) και «Άρτεμις» (παροχή 8-10 m3/h), που βρίσκονται εντός του οικοπέδου του Υδροθεραπευτηρίου της ΕΤΑΔ Α.Ε. Αποτέλεσμα αυτών των ανθρακικών επικαθήσεων είναι η πολύ γρήγορη έμφραξη των γεωτρήσεων που σχεδόν ανά έτος κατασκευάζονται προκειμένου να τροφοδοτούν τις εγκαταστάσεις του παρακείμενου Υδροθεραπευτηρίου (περίπου 600 m3/ημέρα). Ο μέχρι σήμερα τρόπος αντιμετώπισης με τη συνεχή κατασκευή νέων γεωτρήσεων οδηγεί σε (α) σε συνεχή οικονομική επιβάρυνση και (β) επιδείνωση της κατάστασης στο χώρο των πηγών του Υδροθεραπευτηρίου με τη διάσπαρτη ροή θερμών νερών και διαφυγή τους από διάφορα σημεία.
Άποψη του χώρου του οικοπέδου του Υδροθεραπευτηρίου της ΕΤΑΔ Α.Ε. με τις τραβερτινικές αποθέσεις, τις διάσπαρτες θερμές αναβλύσεις, τις επικαθήσεις αλάτων και τους αύλακες μεταφοράς θερμών νερών προς τις δεξαμενές ψύξης του θερμού νερού (λόγω των υψηλών τους θερμοκρασιών) πριν την διοχέτευσή τους στις εγκαταστάσεις.
Κατόπιν αιτήματος της Προϊσταμένης του Υποκαταστήματος Ι.Π. Αιδηψού της ΕΤΑΔ ΑΕ κ. Τάρσας Γκίκα, κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) αποτελούμενο από τους Δρ Απόστολο Αρβανίτη, Γεωλόγο-Προϊστάμενο του Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) και κ.κ. Παναγιώτη Βακαλόπουλο και Μάρκο Ξενάκη, Γεωλόγους-στελέχη του ιδίου Τμήματος, μετέβη στο χώρο των θερμών πηγών Αιδηψού προκειμένου να γίνει αυτοψία, να αποτιμηθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να γίνουν οι αναγκαίες συζητήσεις.
Σε συνέχεια αυτής της επίσκεψης, συντάχθηκε από τους προαναφερθέντες Γεωλόγους του Τμήματος ΓΕΩΘΕ με τη συνεργασία και του κ. Βασίλη Ζόραπα, Προϊσταμένου του Τμήματος Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας, και υπεβλήθη πρόταση κατασκευής υδρομαστευτικών έργων των θερμών αναβλύσεων του χώρου του οικοπέδου του Υδροθεραπευτηρίου.
Για την υποβολή της πρότασης, ελήφθησαν υπόψη οι ακόλουθες βασικές παράμετροι:
(α) Τα προτεινόμενα έργα υδρομάστευσης θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη κατασκευής σε σχεδόν ετήσια βάση νέων παραγωγικών γεωτρήσεων.
(β) Τα προτεινόμενα έργα υδρομάστευσης θα πρέπει να μην αποφράζουν γρήγορα λόγω των καθαλατώσεων, ενώ οι τυχόν ανθρακικές επικαθήσεις θα πρέπει να απομακρύνονται εύκολα με μηχανικό τρόπο (μηχανική αφαίρεση των επικαθήσεων) αφού λόγω της ιαματικής χρήσης των θερμών νερών δεν είναι επιτρεπτή η χρήση χημικών αναστολέων για την αποτροπή των επικαθήσεων.
(γ) Τα προτεινόμενα έργα υδρομάστευσης θα πρέπει να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ποσότητα θερμών νερών (περίπου 600 m3/ημέρα μόνο για το Υδροθεραπευτήριο της ΕΤΑΔ Α.Ε. και περίπου άλλα 600 m3/ημέρα για διανομή σε άλλα 15 μικρότερα ιδιωτικά Υδροθεραπευτήρια) με αποφυγή της άντλησης, αφού λόγω της υψηλής θερμοκρασίας τους θα πρέπει χρησιμοποιηθούν ειδικές ελαιολίπαντες αντλίες και όχι κοινές αντλίες.
(δ) Τα προτεινόμενα έργα υδρομάστευσης θα πρέπει να περιορίζουν κατά το μέγιστο βαθμό τη διάσπαρτη ροή των θερμών νερών και τη διαφυγή τους από διάφορα σημεία του χώρου του οικοπέδου του Υδροθεραπευτηρίου.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, προτάθηκε η διάνοιξη δύο (2) φρεατίων υδρομάστευσης στο χώρο των πηγών-αναβλύσεων «Νταμάρια (Γ1)» και «Άρτεμις», με διάμετρο διάτρησης περίπου 1,60m, εντός των οποίων θα τοποθετηθούν επάλληλοι δακτύλιοι, εσωτερικής διαμέτρου 1,25m, ύψους 1m και πάχους 20cm έκαστος, κατασκευασμένοι από κατάλληλης ποιότητας σκυρόδεμα. Το βάθος του κάθε φρεατίου θα καθοριστεί επακριβώς κατά τη διάρκεια των εργασιών διάτρησης και θα περιλαμβάνει όλο το πάχος των τραβερτινικών αποθέσεων (μέγιστο πάχος γύρω στα 20 m), ενδεχομένως δε και του κατακερματισμένου υποβάθρου, και θα φτάνει μέχρι το συμπαγές υπόβαθρο, διατρύοντάς το κατά 1-2m.
Διάσπαρτες θερμές αναβλύσεις από παλαιές γεωτρήσεις στο χώρο του οικοπέδου του Υδροθεραπευτηρίου της ΕΤΑΔ ΑΕ.
Στα βάθη όπου θα εντοπισθεί η θερμή υδροφορία θα τοποθετηθούν δακτύλιοι με οπές διαστάσεων 6x6 cm και με ποσοστό κάλυψη 40-50% της επιφάνειάς τους, προκειμένου να επιτρέπεται η εισροή του θερμού νερού στο φρεάτιο. Το ανώτερο τμήμα του φρεατίου θα σφραγίζεται με κατασκευή, σχήματος «Π» σε διατομή, από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο ανώτερος δακτύλιος του φρεατίου θα ενσωματώνει δύο, κατάλληλης ποιότητας, σωληνώσεις εξόδου θερμού νερού σε απόσταση περίπου 20 cm από το άνω χείλος του και θα έχει μορφή σχήματος «Τ». Οι δύο σωληνώσεις εξόδου θα διαθέτουν βάνες ανοίγματος/κλεισίματος που αφενός μεν θα ελέγχουν τη ροή του θερμού νερού προς τα υπάρχοντα αυλάκια μεταφοράς και διανομής και αφετέρου θα διευκολύνουν τις εργασίες καθαρισμού από τυχόν μελλοντικές ανθρακικές επικαθήσεις με μηχανικό τρόπο.
Αυτό σημαίνει πως όταν απαιτείται ο καθαρισμός της μιας εκ των δύο σωληνώσεων εξόδου, η ροή του νερού μέσω των βανών θα εκτρέπεται προς την άλλη. Περιμετρικά του φρεατίου και σε βάθος μέχρι περίπου 2 m, ο διάκενος χώρος μεταξύ της οπής διάτρησης και των τοποθετημένων δακτυλίων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 10-20 cm, θα πληρωθεί με ειδικού τύπου σκυρόδεμα ώστε να ενισχυθούν τα τοιχώματα και να αποφευχθούν πιθανές πλευρικές ροές θερμού νερού.
Παράλληλα με την υποβληθείσα πρόταση, εκφράστηκε η πρόθεση της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. για συνεργασία τόσο με την επίβλεψη των εργασιών υδρομάστευσης όσο και με την συνδρομή σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνολικής διαχείρισης των θερμών πηγών Αιδηψού, αποβλέποντας στη βέλτιστη, ορθολογική και αειφόρο αξιοποίησή τους.