Φυσικό αντικείμενο:
Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία εφαρμογής για την χωροθέτηση και οπτικοποίηση των γεωτεχνικών δεδομένων του Ελλαδικού χώρου και συγκεκριμένα:
- Σχεδιασμός Βάσης Γεωτεχνικών Δεδομένων.
- Συγκέντρωση τεχνικογεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών αρχείου
- Μετατροπή αναλογικών τεχνικογεωλογικών και γεωτεχνικών χαρτών καθώς και τομών γεωτρήσεων σε αρχεία εικόνας (jpg)
- Χωροθέτηση Γεωτεχνικών Δεδομένων με γεωαναφορά χαρτών και εισαγωγή σε GIS – Εισαγωγή συντεταγμένων γεωτεχνικών γεωτρήσεων – σύνδεση με αντίστοιχες γεωτεχνικές τομές
- Οπτικοποίηση Γεωτεχνικών Δεδομένων σε υπόβαθρο χαρτών της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.
Σκοπιμότητα – Αναμενόμενα αποτελέσματα:
Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία ενός ενημερωμένου ψηφιακού καταλόγου γεωτεχνικών μελετών με χωροθετημένη και οπτικοποιημένη σχετική πληροφορία, σε επίπεδο Δήμου.
Αποτελέσματα του έργου θα είναι:
- Η δημιουργία ψηφιακού καταλόγου γεωτεχνικών μελετών που θα καταχωρηθεί σε ειδικά σχεδιασμένη βάση δεδομένων σε περιβάλλον G.I.S.
- Η χωρική απεικόνιση και οπτικοποίηση των περιεχομένων γεωτεχνικών δεδομένων (γεωαναφερμένοι χάρτες, συντεταγμένες γεωτρήσεων - εικόνες τομών) σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου και σύστημα αναφοράς το ΕΓΣΑ 87.
Προοπτικά το προτεινόμενο έργο μπορεί να συμβάλλει:
- Στην άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το είδος των διαθέσιμων γεωτεχνικών δεδομένων μιας περιοχής καθώς και την πηγή τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αναζήτησης και την δυνατότητα γρήγορης αξιολόγησης της επάρκειάς τους για την κάλυψη νέων αναγκών.
- Στη δημιουργία θεσμοθετημένου εθνικού αρχείου γεωτεχνικών δεδομένων στην ΕΑΓΜΕ, που θα αποτελεί έγκυρη πηγή άντλησης σχετικών στοιχείων, με παράλληλη κατοχύρωση της πηγής προέλευσης.
- Στην περαιτέρω ανάλυση των πρωτογενών γεωτεχνικών δεδομένων σε οποιαδήποτε κλίμακα, με σκοπό την παραγωγή ομογενοποιημένων τεχνικογεωλογικών - γεωτεχνικών χαρτών, αξιολογώντας τα στοιχεία των τομών των γεωτεχνικών γεωτρήσεων.
- Στη σύνδεση της εφαρμογής με το website της ΕΑΓΜΕ για την παροχή επιλεγμένων επιπέδων πληροφορίας προς όλους, στο πλαίσιο των ανοιχτών γεωχωρικών δεδομένων.
- Ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΑΓΜΕ με δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς.