European Network of Observatories and Research Infrastructures for Volcanology - EUROVOLC
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρατηρητηρίων και Υποδομών Έρευνας για την Ηφαιστειολογία» (European Network of Observatories and Research Infrastructures for Volcanology - EUROVOLC).
Κύριος στόχος του 3 ½ ετών διάρκειας (2/2018-12/2021) ανταγωνιστικού έργου (ΗORIZON 2020) EUROVOLC με συνολική χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων €, στο οποίο από την ελληνική πλευρά συμμετέχει η ΕΑΓΜΕ, είναι η προσπάθεια δικτύωσης και ελαχιστοποίησης του κατακερματισμού των δομών ηφαιστειολογικής έρευνας και παρακολούθησης των ηφαιστείων στην Ευρώπη. Ακόμη, η συντονισμένη και κοινή προσπάθεια βελτιστοποίησης και αυτοματισμού τόσο του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στα πολύ-παραμετρικά δίκτυα παρακολούθησης των ηφαιστείων όσο και του λογισμικού διαχείρισης και εκτίμησης – αξιολόγησης των καταγραφών τους ώστε να επιτυγχάνονται τα βέλτιστα και ασφαλέστερα συμπεράσματα, παρέχοντας συγκεκριμένες και ασφαλείς πληροφορίες στις αρμόδιες για την προστασία των πολιτών αρχές. Για την επίτευξη των παραπάνω έχουν σχεδιαστεί τέσσερις θεματικοί άξονες δράσης: Δημιουργία κοινών δομών (Community building), Αλληλεπίδραση Ηφαιστείων – Ατμόσφαιρας, Υπόγειες διεργασίες, Ετοιμότητα και Διαχείριση Ηφαιστειακών Κρίσεων.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος δημιουργήθηκε, λειτουργεί και είναι προσβάσιμος στο διαδίκτυο (http://volcanoes.eurovolc.eu/) ο ιστότοπος «ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», στην εκπόνηση του οποίου συμμετέχει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκη, Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών (ΦΥΚ) της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων (ΔΦΥΤΕΚ) της Αρχής.
Στον ιστότοπο έχουν καταχωρηθεί οι πλέον σημαντικές πληροφορίες για επιλεγμένα ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης. Για την Ελλάδα, καταχωρήθηκαν οι πληροφορίες για το ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης, ενώ ακολουθεί η συμπλήρωση του καταλόγου με στοιχεία για τα Μέθανα, τη Μήλο, τη Νίσυρο και το Γυαλί.