Το έργο e-shape είναι μια πρωτοβουλία με σκοπό την προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες, τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους ερευνητές και βασίζεται στα αποτελέσματα δεκαετιών δημόσιων επενδύσεων σε εφαρμογές Παρατήρηση της Γης (Earth Obseravtion) συνδυαζόμενα με τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία cloud. Το έργο προωθεί την ανάπτυξη και την υιοθέτηση 27 πιλοτικών εφαρμογών σε περιβάλλον cloud, υπηρετώντας τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (Sustainable Development Goals), της συμφωνία του Παρισιού (the Paris Agreement) και του Πλαισίου Sendaï (the Sendaï Framework). Οι πιλοτικές εφαρμογές αναπτύσσονται στο περιβάλλον του GEOSS και βασίζονται στα πολυπληθή δεδομένα και τις υπολογιστικές υποδομές του Copernicus.
Οι πιλοτικές εφαρμογές του shape θα παρέχουν συγκεκριμένες, ενεργές υπηρεσίες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη γεωργία, την παρακολούθηση της υγείας (ρύποι), τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την παρακολούθηση των οικοσυστημάτων, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ανθεκτικότητα σε καταστροφές και την παρακολούθηση του κλίματος.
Το έργο e-shape προέκυψε μετά από την Πρωτοβουλία του Global Earth Observation (GEO) να ιδρύσει περιφερειακές συστάδες, όπως: AmeriGEO (Αμερική), AfriGEO (Αφρική) και EuroGEOSS (Ευρώπη). Το e-shape είναι η συμβολή της ΕΕ στην Παγκόσμια Παρατήρηση της Γης (GEO) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EuroGEOSS.
Το έργο καθοδηγείται από την ανάγκη ανάπτυξης επιχειρησιακών υπηρεσιών Παρατήρησης της Γης (Earth Observation) με και για τους χρήστες και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος όπου τα δυνατά σημεία της Ευρώπης αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξής τους μέσω των τριών κύριων προτεραιοτήτων του GEO (SDGs, Συμφωνία του Παρισιού και πλαίσιο Sendaï).
Το έργο e-shape θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών Παρατήρησης της Γης (EO) σε πολίτες της ΕΕ, ερευνητές, επιχειρήσεις και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μέσω της ανάπτυξης 27 πιλοτικών, τα οποία καλύπτουν 7 θεματικούς τομείς ευθυγραμμισμένους με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ και τις περιοχές κοινωνικής ωφέλειας του GEO: επισιτιστική ασφάλεια, υγεία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοποικιλότητα, υδάτινοι πόροι, ανθεκτικότητα σε καταστροφές και κλίμα. Τα εν λόγω πιλοτικά έχουν επιλεγεί προσεκτικά για να διασφαλιστεί η επιστημονική και τεχνολογική αριστεία, αντιμετωπίζοντας βασικές κοινωνικές προκλήσεις και αξιοποιώντας τα υπάρχοντα αποτελέσματα από προηγούμενα έργα για την αποτελεσματική ικανοποίηση των απαιτήσεων των χρηστών. Οι ερευνητές, οι ΜΜΕ και οι εταιρείες που αναπτύσσουν υπηρεσίες που βασίζονται στην Παρατήρηση της Γης (EO) στο πλαίσιο των πιλοτικών, θα επωφεληθούν από το έργο μέσω της πρόσβασης στη γνώση, της πρόσβασης στις αγορές και της καθοδήγησης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο κεφάλαιο.