Στο πλαίσιο του Έργου «Συστηματική απογραφή υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης σε όλη τη χώρα – ΣΑΜΥ ΙΙ», του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) και φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της απογραφής υδρογεωτρήσεων του 3ου τριμήνου του 2020.
Στην εκτέλεση των εργασιών απογραφής υπαίθρου τους μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος 2020 συμμετείχαν συνολικά 21 συνεργεία απαρτιζόμενα από 42 άτομα. Ο συντονισμός και η οργάνωση των συνεργείων υπαίθρου πραγματοποιείται από την Κεντρική Υπηρεσία ανά τρίμηνο με τη συμμετοχή των Π.Μ. Ξάνθης,, Κεντρικής Μακεδονίας, Π.Μ. Δυτικής Μακεδονίας, Π.Μ. Ηπείρου, Π.Μ. Πελοποννήσου και Π.Μ. Κρήτης.
Το σύνολο των απογραφέντων υδρογεωτρήσεων το 3ο τρίμηνο του 2020 ανέρχεται σε 2.904 υδροσημεία, τα οποία ανήκουν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμότειχου, Βόλβης – Λαγκαδά, Καστοριάς, Φαρσάλων, Βόλου, Ζηρού, Επιδαύρου – Ερμιονίδας, Μαλεβιζίου, Μίνωα – Πεδιάδας, Αχαρνών – Αστερουσίων και Αγ. Νικολάου.
Το έργο έχει ως αντικείμενο την συστηματική και ολοκληρωμένη καταγραφή των υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης με την συμπλήρωση απογραφικών δελτίων με στοιχεία τεχνικά, πληροφοριακά μετρήσεων και χρήσης, την δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων και την εκτίμηση των απολήψιμων ποσοτήτων στο σύνολο των Υπόγειων Υδατικών Συστημάτων της Χώρας.
Η συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων που προκύπτουν σχετικά με τα υφιστάμενα σημεία εμφάνισης ύδατος, αποτελεί τη βάση για τη γνώση των υφιστάμενων συνθηκών εκμετάλλευσης των υδατικών πόρων των υπόγειων υδατικών συστημάτων.
Κατά την διάρκεια των εργασιών απογραφής συμπληρώνονται τα στοιχεία που αφορούν την λειτουργική κατάσταση της υδρογεώτρησης, την κύρια και δευτερεύουσα χρήση της, τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, το βάθος, την παροχή άντλησης, το είδος και την έκταση της αρδευόμενης έκτασης, τις ημέρες και τις ώρες άντλησης. Επίσης, πραγματοποιούνται όπου αυτό είναι εφικτό, επιτόπιες μετρήσεις ηλεκτρικής αγωγιμότητας E.C. (μS/cm) και βάθους στάθμης (m) του υπόγειου νερού.
Συνολικά από την έναρξη των εργασιών του έργου τον Ιούνιο 2019 έως και τον Σεπτέμβριο 2020 έχουν απογραφεί 16.819 υδρογεωτρήσεις κάθε χρήσης.
Τα αποτελέσματα του έργου παραδίδονται με τη μορφή ψηφιακής βάσης δεδομένων (geodatabase) και Τεχνικών Εκθέσεων ανά Υπόγειο Υδατικό Σύστημα στη Δ/νση Προστασίας & Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.).