Άρθρο του Γενικού Διευθυντή της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., Ανδρέα Τσώκου στην εφημερίδα Political (26.10.21)
"Εικοσιτέσσερις μήνες πίσω όταν αναλάβαμε την ηγεσία της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, αντιληφθήκαμε πολύ γρήγορα πως ο θεσμικός φορέας των επιστημόνων της Γης στην Ελλάδα χρειάζεται οξυγόνο. Όχι γιατί υστερούσε σε κατάρτιση και υπηρεσιακή συνείδηση, αλλά γιατί η γνώση και ο πλούτος της δουλειάς των ανθρώπων του παρέμεναν κλειδωμένα σε υπόγεια για δεκαετίες. Υπήρχε ανάγκη για εξωστρέφεια, για ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς και διάχυση της επιστημονικής γνώσης στις τοπικές κοινωνίες.
Θέσαμε λοιπόν δύο προτεραιότητες μέσα στο περίγραμμα της αποστολής ενός φορέας, που συμπληρώνει έναν αιώνα στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης των Ελλήνων.
Η πρώτη ήταν η ανάδειξη του πλούτου της ΕΑΓΜΕ. Ανοίξαμε τις αποθήκες της Αρχής, αναζητήσαμε τις συλλογές ορυκτών και πετρωμάτων και συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε στη διάθεσή μας έναν ανεκτίμητης αξίας επιστημονικό πλούτο που έπρεπε μα γίνει προσβάσιμος στο ευρύ κοινό και κυρίως στα παιδιά. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να δημιουργήσουμε το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο. Φιλοδοξία μας είναι τους επομένους μήνες να λειτουργήσει ένα σύγχρονο μουσείο με περισσότερα από 1000 δείγματα από παλιότερες μουσειακές συλλογές της Αρχής, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί από δωρεές ιδιωτικών και γεωλόγων της ΕΑΓΜΕ. Τα δείγματα που εκτίθενται προέρχονται σε ποσοστό περίπου 90% από τον Ελληνικό χώρο, ενώ τα υπόλοιπα από το εξωτερικό, όπως Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Θιβέτ, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α ενώ οι νεότερες συλλογές προέρχονται κυρίως από τις περιοχές του Λαυρίου, της Χαλκιδικής, των Κυκλάδων, που έχουν συλλεχθεί από γεωλόγους και μηχανικούς μεταλλειολόγους των κρατικών υπηρεσιών τον τελευταίο αιώνα. Αφού πετύχαμε σε χρόνο ρεκόρ την έγκριση της αίτησης προελέγχου η οποία αποτελεί τον οδικό χάρτη για την αναγνώριση του Μουσείου από το υπουργείο Πολιτισμού, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και βρισκόμαστε στην τελική φάση υλοποίησης του έργου. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να μοιραστούμε την ημερομηνία εγκαινίων.
Η δεύτερη προτεραιότητα ήταν ακόμη πιο φιλόδοξη και συνδέεται με την αναγνώριση της προσφοράς των επιστημών της Γης στην ελληνική οικονομία. Αφορά στη δημιουργία ενός Γεωπάρκου στην περιοχή της Λαυρεωτικής, που επί τόσους αιώνες στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας.
Το Γεωπάρκο που σχεδιάζουμε και ευελπιστούμε να έχει την αναγνώριση της UNESCO ως μια ευκαιρία για τους πολίτες να γνωρίσουν τις επιστήμες της Γης.
Ο Γεωλογικός πλούτος της περιοχής η απόκοσμη όψη των μεταλλείων και η κληρονομιά που άφησε στην περιοχή η επί αιώνες μεταλλευτική δραστηριότητα αναμένεται να προσφέρουν μια ακόμη φλέβα ανάπτυξης για το Λαύριο και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με τον συντονισμό της ΕΑΓΜΕ η ελληνική πλευρά διεκδικεί την ένταξη της περιοχής στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης, θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα.
Όπως γίνεται αντιληπτό και τα δύο έργα κινούνται πάνω στην ίδια συνισταμένη. Την εξωστρέφεια τα Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Μια αναγκαία συνθήκη για την ανάδειξη της προσφοράς των ανθρώπων της ΕΑΓΜΕ στο κοινωνικό σύνολο για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε μια εποχή που η Κλιματική Αλλαγή και η πανδημία υπογραμμίζουν την ανάγκη για ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Και θα το καταφέρομε μένοντας πιστοί στην αποστολή μας με δύναμη μέσα από τη γνώση".