Αναλύουν γεωλογικά φαινόμενα, πραγματοποιούν αυτοψίες και σπεύδουν να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους, μετά απο μεγάλες φυσικές καταστροφές. Είναι οι μηχανικοί και οι ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) και η συνδρομή τους ειναι πολύτιμη. Ο γεωλόγος Ανδρέας Τσώκος, γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ μιλάει στο Νewsbomb.gr.
Όταν αναφέρεται κάποιος στην ΕΑΓΜΕ -πρώην ΙΓΜΕ- το μυαλό του πηγαίνει σε γεωλογικά φαινόμενα και...φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Σίγουρα θα είναι ελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν ότι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών έχει την δική της ομάδα «Αμεσης Δράσης» που παρεμβαίνει αμέσως μετά από σεισμούς και… καταποντισμούς.
Οι φυσικές καταστροφές έχουν ταλαιπωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια την χώρα μας. Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, μεγάλοι σεισμοί και σοβαρές κατολισθήσεις συνθέτουν το σκηνικό μιας έντονης γεωλογικής δραστηριότητας που πλήττει τους πολίτες, οδηγώντας ενίοτε ακομη και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Στο πλευρό των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την διαχείριση των φυσικών καταστροφών είναι η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ μαζί με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) κ. Ανδρέας Τσώκος αναλύει στο Νewsbomb.gr τον πολυσήμαντο ρόλο της όχι και τόσο γνωστής στο ευρύ κοινό ομάδας, με τον πολύτιμο ωστόσο ρόλο. «Η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ ενεργοποιείται μετά από σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα, μεγάλους σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές γεωλογικής αιτίας.
Συγκεκριμένα κλιμάκιο της ΟΑΠ μεταβαίνει μέσα σε διάστημα 24 έως 36 ωρών στις πληγείσες περιοχές, με σκοπό την εκτίμηση της επικινδυνότητας και της δυναμικής του φαινομένου, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών οδηγιών προς τους αρμόδιους φορείς, για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης και τον περιορισμό των επιπτώσεων.
Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της ΕΑΓΜΕ στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε παρέμβει περισσότερες από 120 φορές. Περίπου 50 φορές μόλις τα δύο χρόνια. Όπως κάναμε πέρυσι τον Ιούνιο στο Αγιο Όρος με τις κατολισθήσεις στα μοναστήρια μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, ή τον Αύγουστο στα Ψαχνά της Εύβοιας μετά τις μεγάλες πλημμύρες.
Τον Οκτώβρη του 2020 στην Σάμο μετά τον καταστροφικό σεισμό και ένα μήνα μετά στην Κρήτη με τις πλημμύρες. Φέτος έχουμε ήδη επέμβει στις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε Πρέβεζα, Ζήρο, Τζουμέρκα, Ζαγόρι, Άρτα, Λίμνη Πλαστήρα και Πάτμο. Το παρών δώσαμε επίσης και στον σεισμό της Ελασσόνας τον Μάρτιο, του Ηρακλείου τον Σεπτέμβριο, αλλά και στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στην Ηλεία και τη Βαρυπόμπη.»
Τι ακριβώς κάνουν οι επιστήμονες της ΕΑΓΜΕ
Με την επιστημονική κατάρτιση των ανθρώπων της, η Αρχή βοηθάει τους δήμους και τους πολίτες στην καταγραφή αλλά και στον σχεδιασμό των μέτρων αποκατάστασης ή σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και την ίδια τη μελέτη και σχεδιασμό αυτών.
«Προτείνουμε εγγράφως στους Δήμους και στις Περιφέρειες τον τρόπο ανάσχεσης των φυσικών καταστροφών και τρόπους για την λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον επιπλέον καταστροφές. Συντάσσουμε μάλιστα και την έκθεση για τις πληγείσες περιοχές ώστε να χορηγηθούν στεγαστικές συνδρομές στους πληγέντες για την αποκατάσταση των σπιτιών τους ή των επιχειρήσεών τους. Είμαι πολύ περήφανος για αυτή την σπουδαία ομάδα αλλά και για το έργο της» προσθέτει ο κ. Τσώκος.
Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές, απο τους σεισμούς και τις πυρκαγιές μέχρι τις πλημμύρες που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας καθιστούν επιτακτική ανάγκη την ύπαρξη μιας σύγχρονης και οργανωμένης Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα έχει την ευθύνη κινητοποίησης όλων των κρατικών δομών που θα μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη και διαχείριση μεγάλων κρίσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών δηλώνει παρούσα σε αυτή την μεγάλη μάχη στο πλευρό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και διαθέτει όλο το επιστημονικό της προσωπικό στην υπηρεσία του πολίτη.
Τα τελευταία χρόνια, ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο και του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016 μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός ενεργοποιήσεων αιτημάτων μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανέρχεται στα 120 (2016 - 9, 2017 – 13, 2018 – 30, 2019 – 24, 2020 – 24, 2021 – 20).
Τα ειδικά κλιμάκια της ΕΑΓΜΕ βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα για τις μεγάλες θεομηνίες στα αστικά κέντρα και την επαρχία, αλλά και τις «κρίσεις» που προκύπτουν στην καθημερινότητα, με τις κατολισθήσεις και τις καταπτώσεις βράχων αλλά και τα περιστατικά...κατάρρευσης δρόμων.
Στις «κακοτοπιές» της Αθήνας
«Πέρα από κάθε αμφιβολία είναι πασίδηλο πώς η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση, διευρύνει τις προοπτικές συνεργασίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια θα συμβάλλει και η ΕΑΓΜΕ για να υπερθεματίσει στην κοινή παραδοχή πώς η Ελλάδα διαθέτει μια λαμπρή επιστημονική κοινότητα» καταλήγει ο κ. Τσώκος.
Πηγή: newsbomb.gr / Νατάσα Παυλοπούλου / Ημερομηνία ανάκτησης: 22.11.21