Το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η ένταξη του γεωπάρκου του Λαυρίου στο δίκτυο γεωπάρκων της Unesco, αναφέρει ο Ανδρέας Τσώκος, Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), στο mononews.gr.
Το Λαύριο, ως μέρος του δικτύου της Unesco για το γεωπάρκο του και τις νέες δυνατότητες υψηλής ποιότητας που θα δίνει στους επισκέπτες, θα γίνει πόλος έλξης γεω-τουριστών από όλο τον κόσμο. Σημειώνεται, ότι τα Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco οφείλουν να πληρούν υψηλά στάνταρ ποιότητας και προσφερόμενων υπηρεσιών και αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια μέσα από ένα αυστηρό πρωτόκολλο. Οι δραστηριότητες των Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Unesco σε όλο τον κόσμο και σήμερα συμμετέχουν σε αυτό 140 περιοχές από 37 χώρες, ενώ σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει με 6 γεωπάρκα.
Ταυτόχρονα, τον Ιανουάριο του 2022 θα εγκαινιαστεί το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, επίσης έργο της διοίκησης της ΕΑΓΜΕ, κάτω από το οποίο θα ενταχθούν σταδιακά άλλα Γεωλογικά Μουσεία της χώρας.
Ένα από αυτά και το έργο του Μανώλη Γλέζου, το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου Νάξου, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το έργο ζωής του μεγάλου Έλληνα, θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το θάνατό του.
Και η δυναμική διοίκηση της ΕΑΓΜΕ, δε σταματάει σε αυτά, συνεχίζει, αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις, εντοπίζοντας σπάνιες γαίες και μεταλλεία πολύτιμων λίθων και υποστηρίζει τις γεωλογικές ανάγκες της χώρας, τόσο προληπτικά όσο και όποτε υπάρχει ανάγκη.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Ανδρέας Τσώκος, μας εξηγεί το ρόλο της Αρχής σήμερα και τη σημαντική συνεισφορά της στην ανάδειξη και προστασία των γεωλογικών θησαυρών της χώρας.
Τι χρειάζεται για να ενταχθεί ένα γεωπάρκο στο δίκτυο της Unesco;
Ως γεωπάρκο, σύμφωνα με την UNESCO, χαρακτηρίζεται μία περιοχή με ικανό αριθμό θέσεων γεωλογικής κληρονομιάς κάθε κλίμακας, ένα μωσαϊκό γεωτόπων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, σπανιότητας ή κάλλους, αντιπροσωπευτικών της περιοχής, των γεγονότων και διαδικασιών της γεωλογικής ιστορίας της.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για ένα γεωπάρκο να ενταχθεί στον κατάλογο γεωπάρκων της UNESCO. Δίνοντας τη σφραγίδα της η Unesco, ένας τόπος αποκτά παγκόσμια αίγλη και τουριστική προβολή και γι αυτό και η Unesco κάνει αυστηρή αξιολόγηση στα υποψήφια μέρη.
Εμείς κάνουμε τις μελέτες για το φάκελο, υποδεικνύουμε στο Δήμο τι να κάνει και μετά ο Δήμος καταθέτει το φάκελο, έρχονται οι αξιολογητές και το εγκρίνουν. Με τον ίδιο τρόπο, πριν έξι μήνες βάλαμε στο δίκτυο γεωπάρκων της Unesco, τα Γρεβενά, τώρα είναι το Λαύριο και θα ακολουθήσει η λίμνη Μελισσάνη στην Κεφαλλονιά.
Σήμερα είναι έξι τα ελληνικά γεωπάρκα που ανήκουν στο δίκτυο της Unesco: Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και το γεωπάρκο Σητείας στην Κρήτη, το γεωπάρκο Χαλμού-Βουραϊκού, ο Εθνικός Δρυμός Βίκος Αώου, και το γεωπάρκο Γρεβενά-Κοζάνη.
Πόσο κοντά είναι η ένταξη του γεωπάρκου της Λαυρεωτικής στο δίκτυο της Unesco;
To γεωπάρκο Λαυρεωτικής είναι μια περιοχή εκτάσεως 176 τ.χλμ. με έκταση 40.000 στρεμμάτων στο τρίγωνο Καμάριζα-Σούριζα-Πλάκα με έναν απίστευτο περιβαλλοντικό – γεωφυσικό πλούτο που (μεταξύ άλλων) περιλαμβάνει περίπου 1000 μεταλλευτικές στοές και ισάριθμα φρεάτια και 22 γεώτοπους.
Ήρθαν πριν ενάμισι μήνα οι αξιολογητές της Unesco έκαναν αυτοψία και αξιολόγηση όλων των γεωτόπων, για 4 ημέρες και …τρελλάθηκαν. Το Λαύριο είναι κάτι μοναδικό γεωλογικά παγκοσμίως και φιλοξενεί το 12% των ορυκτών που έχουν εντοπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει στο Λαύριο.
Θα αναγνωριστεί σε πρώτη φάση ως παγκόσμιο γεωπάρκο της Unesco και σε δεύτερη φάση θα μπούμε και ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Λαύριο έχει μια εκπληκτική μεταλλευτική ιστορία για χιλιάδες χρόνια και είχε ξανακαταθέσει φάκελο το 2010 για να ενταχθεί στο δίκτυο της Unesco.
Το 2010, όμως, όταν είχαν έρθει πρώτη φορά οι αξιολογητές εδώ, με ανοιχτά φρέατα, και σκουπίδια, δεν κατάφερε να περάσει. Στο Λαύριο, κατά μήκος κεντρικών δρόμων υπήρχαν φρέατα, πηγάδια, τα οποία ήταν ανοιχτά. Περιφράξαμε 150 φρέατα, τα οποία υπήρχαν από την αρχαιότητα και έμεναν ανοιχτά και ήταν επικίνδυνα. Τώρα όμως, καθαρίσαμε χωματερές, στρώθηκαν δρόμοι, φροντίσαμε την εικόνα της πόλης, περιφράξαμε τα φρέατα και πάλι υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις.
Τώρα αφού οι αξιολογητές εξέτασαν όλα όσα έχουν γίνει, καταλαβαίνουμε ότι 99,9% θα εγκριθεί και αναμένουμε την έγκριση το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου.
Θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή και η περιοχή θα απευθύνεται και στο γεωτουρισμό.
Με γεωδιαδρομές προς το αρχαίο θέατρο του Θωρικού και προς το Ναό του Ποσειδώνα, κατά τη γνώμη μου το Λαύριο θα είναι στο πέντε καλύτερα γεωπάρκα του κόσμου.
Πότε εγκαινιάζεται το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο;
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και θα εγκαινιαστεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου του 2022. Το 2019 υπήρχε η πρόβλεψη, από τον ιδρυτικό νόμο της ΕΑΓΜΕ, να γίνει Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων. Αποφασίσαμε, όμως, ότι πρέπει να γίνει πιο μεγάλο για να χωρέσουν τα εκθέματα, αλλάξαμε τον ιδρυτικό μας νόμο και το ονομάσαμε Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο και από 200 τ.μ. έγινε 1500 τ.μ.
Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, βρίσκεται στην έδρα της ΕΑΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό σε ξεχωριστό κτήριο και με τη λειτουργία του, θα αναδείξει τη συλλογής των ορυκτών που έχει στη διάθεσή της στο υπάρχον Μουσείο Ορυκτών Πετρωμάτων και με πολλές σύγχρονες δράσεις να διαδώσει τη γνώση για τον ελληνικό γεωλογικό πλούτο.
Θα περιλαμβάνει αίθουσες προβολών, όπου θα μπορούν τα σχολεία αλλά και οι επισκέπτες να παρακολουθούν ταινίες που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την έκθεση ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων, διαδραστικά παιχνίδια για τα παιδιά για να έρθουν σε επαφή με τα ορυκτά και τη φύση.
Σε κάθε παιδί θα δίνουμε φεύγοντας μια κασετίνα με ελληνικά πετρώματα και με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις μας θέλουμε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει, αφού πια η γεωλογία δε διδάσκεται στα σχολεία.
Πλέον είμαστε επίσημος πιστοποιημένος οργανισμός για το υπουργείο Παιδείας και έχουμε την ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στη γεωλογία.
Τι θα δουν σε αυτό οι επισκέπτες;
Οι προσομοιώσεις και οι ψηφιακές δράσεις που ετοιμάζουμε είναι μοναδικές. Θα έχει ένα βαγόνι με κίνηση, που θα είναι προσομοίωση μιας μεταλλευτικής στοάς του Λαυρίου.
Θα προβάλουμε ταινίες μικρού μήκους με τις μαρτυρίες των μεταλλωρύχων του Λαυρίου που γυρίστηκαν στις πραγματικές στοές στο Λαύριο.
Με γυαλιά VR θα μπορούν οι επισκέπτες να δουν γεωπάρκα ή σημαντικούς γεωλογικούς σχηματισμούς σε περιοχές της χώρας.
Όταν ανοίξει το Μουσείο, μέσω εικονικής πραγματικότητας οι επισκέπτες θα βλέπουν μπροστά τους τη λίμνη Μελισσάνη και την Δρογκαράτη στην Κεφαλλονιά, το Απολιθωμένο δάσος στη Λακωνία, τον Ελληνικό Χρυσό στη Χαλκιδική, το Σπήλαιο Διρού, τα Σμυριδορυχεία στη Νάξο, το γεωπάρκο του Λαυρίου και τα Μετέωρα.
Θα υπάρξουν συνέργειες με άλλα Μουσεία για να ενταχθούν στο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο;
“Μας έγινε πρόταση να ενταχθεί το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου Νάξου, κάτω από την ομπρέλα -ως παράρτημα- του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου. Οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο και θα πρέπει να δούμε τι συνέργειες μπορούν να υπάρξουν και τι νομικές τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν”, ανέφερε ο κ. Τσώκος. Πρόκειται για το Μουσείο, που ίδρυσε και φρόντιζε για τη συντήρησή του ο Μανώλης Γλέζος.
Από τότε που γίναμε Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, πολλά Γεωλογικά Μουσεία της χώρας μας έχουν ζητήσει το ίδιο και θέλουν να ενταχθούν σε μας.
Επίσης, συλλέκτες έρχονται και μας χαρίζουν μεγάλες συλλογές ή μεμονωμένα κομμάτια, όπως το μάρμαρο με τα απολιθώματα που χαρίστηκε από την Επίδαυρο.
Ποιος είναι ο ρόλος σας στην ανάδειξη φυσικών πόρων- με καινοτόμες μεθοδολογίες;
Έχουμε αναδείξει τα περισσότερα κοιτάσματα στην Ελλάδα, μετά από ειδικές μελέτες και γεωτρήσεις, εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων και την αξιοποίησή τους. Επίσης, αναζητούμε πόσα υλικά μπορούμε να αντλήσουμε αν κονιορτοποιήσουμε μια ηλεκτρική συσκευή.
Ποια η συμβολή σας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος;
Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η λίμνη Κουρνά στο Δήμο Αποκορόνου στην Κρήτη, που έχει τουριστικό ενδιαφέρον και είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή. Ειδοποιηθήκαμε ότι η λίμνη χάνει νερό και στεγνώνει. Αμέσως ένας γεωλόγος μας από το παράρτημά μας στο Ρέθυμνο -έχουμε 6 παραρτήματα σε όλη τη χώρα- έσπευσε εκεί και εντόπισε την καταβόθρα από την οποία χάνεται το νερό.
Προτείναμε να καλυφθεί με ένα υλικό αναπλήρωσης, τον μπετονίτη, θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο και το διορθώνουμε άμεσα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα άμεσης και δραστικής παρέμβασης.
Πηγή: mononews.gr / Mαρίνα Πρωτονοτάριου / Ημερομηνία ανάκτησης: 22.11.21