Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα GeoERA, το οποίο αφορά την «Θέσπιση της Περιοχής Έρευνας των Ευρωπαϊκών Γεωλογικών Ινστιτούτων για τη δημιουργία μιας Γεωλογικής Υπηρεσίας για την Ευρώπη».
Το GeoERA ξεκίνησε μέσω των EuroGeoSurveys - τον οργανισμό των Ευρωπαϊκών Γεωλογικών Ινστιτούτων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του οράματος για μια Γεωλογική Υπηρεσία για την Ευρώπη και συμπεριέλαβε όλους τους Γεωλογικούς Οργανισμούς (GSOS) της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα του GeoERA μπορεί να υποστηρίξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σχεδιασμό πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων, που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη χρήση των υπόγειων πόρων, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε μία από τις κοινωνικές προκλήσεις της Ευρώπης, όπου θα πρέπει να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη και η κοινή κοινωνική πρόνοια, και ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρήσει ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης για τους πολίτες της.
Στο EuroLithos η ΕΑΓΜΕ
Ένα από τα υποέργα, μεταξύ των άλλων, που συμμετείχε η Ε.Α.Γ.Μ.Ε. ήταν το European Ornamental stone resources (EuroLithos). Αν και τα Διακοσμητικά Πετρώματα είναι σήμερα μια σημαντική πρώτη ύλη που εξορύσσονται σε όλη την Ευρώπη, η χρήση τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μειώνεται, μαζί με τις σχετικές γνώσεις, παραδόσεις και δεξιότητες.
Το πρόγραμμα EuroLithos στηρίχθηκε στην ιδέα ότι, η αυξημένη γνώση της γεωλογίας, της ποιότητας και της ιστορίας της χρήσης των φυσικών πετρωμάτων στην Ευρώπη θα τονώσει τόσο την αειφόρο χρήση των πετρωμάτων στην Ευρώπη προς όφελος των ΜΜΕ και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και την ορθή διαχείριση της χρήσης γης, για την διαφύλαξη κοιτασμάτων φυσικών πετρωμάτων.
Το EuroLithos οδήγησε σε μια βάση γνώσεων για Διακοσμητικά Πετρώματα υπό την ομπρέλα του EGDI (https://www.europe-geology.eu/), που καλύπτει εναρμονισμένα χωρικά δεδομένα για τα ευρωπαϊκά Διακοσμητικά Πετρώματα και έναν κατάλογο των ιδιοτήτων των Διακοσμητικών Πετρωμάτων.
Στο EuroLithos η Ε.Α.Γ.Μ.Ε. και δη το Εργαστήριο ΛΙΘΟΣ, με υπεύθυνο τον Κ. Λασκαρίδη, ως συντονιστή του πακέτου εργασίας για τον σχεδιασμό του καταλόγου των ιδιοτήτων των Διακοσμητικών Πετρωμάτων, με συνεργασία με τους Αγγελική Αραπάκου, Χρ. Παπατρέχα, Μ. Πατρώνη και Ι. Κουσερή. Στόχος ήταν κυρίως στο να αναπτυχθεί μια "ταυτότητα" για κάθε ένα από τα Διακοσμητικά Πετρώματα της Ευρώπης, βασισμένη στην ορυκτολογική σύσταση, τις φυσικομηχανικές και χημικές ιδιότητες τους, με τη χρήση των ευρωπαϊκών προτύπων EN (EN 12440: Κριτήρια ονοματοδοσίας και EN 12670: Ορολογία) τόσο για τη λιθολογική ταξινόμηση όσο και για τον κατάλογο των Ευρωπαϊκών φυσικών Πετρωμάτων.
Το πρόγραμμα EuroLithos υλοποιήθηκε από 16 εταίρους από 14 χώρες, αποτελώντας συλλογικά μια ισχυρή και καινοτόμο ερευνητική ομάδα. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 1220 Μοναδικοί τύποι Διακοσμητικών Πετρωμάτων, 350 από αυτά με αναλυτικές αναφορές, 66 εκ των οποίων από την Ελλάδα. Η συμπλήρωση θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του έργου, με νέα υλικά που θα προκύπτουν.
Στην κάτωθι διεύθυνση μπορείτε να περιηγηθείτε για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό Ατλαντα των διακοσμητικών πετρωμάτων