Από το 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητικό έργο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Καταγραφή Πέτρινων Γεφυριών στην Περιφέρεια Ηπείρου που έχουν πληγεί από Καταστροφικά Φαινόμενα», με επιστημονικό υπεύθυνο τον γεωλόγο της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ, Δρ. Παναγιώτη Πάσχο.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου εντοπίζονται αρκετά πέτρινα γεφύρια ως αποτέλεσμα του έντονου ανάγλυφου και του πολυσχιδούς διαμελισμού του υδρογραφικού της δικτύου. Τα γεφύρια αυτά αποτελούν αρχιτεκτονικά μνημεία εξαιρετικής αισθητικής, ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής. Όμως η δράση των καταστροφικών διεργασιών (σεισμοί, πλημύρες, κατολισθήσεις κ.α.), αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και η ανθρωπογενής παρέμβαση, έχουν σαν αποτέλεσμα την φθορά των μνημείων αυτών.
Κύριος σκοπός του ερευνητικού έργου είναι ο εντοπισμός και περιγραφή των πέτρινων γεφυριών των οποίων η θεμελίωση έχει επηρεασθεί από τη συνεχιζόμενη δράση φαινομένων διάβρωσης, τα οποία εκδηλώνονται ιδιαίτερα σε πλημμυρικές συνθήκες και η αθροιστική τους δράση δύναται να καταστεί καταστροφική για κάποια από τα γεφύρια.
Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί σχετική κατάταξη επικινδυνότητας λόγω γεωλογικών παραγόντων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και πρόβλεψης, καθώς και οι αναγκαίες παρεμβάσεις αντιμετώπισης από την πολιτεία (Δήμοι, Περιφέρεια κλπ.).
Η συγκέντρωση και συναξιολόγηση των καταγραφών πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου και την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι ως αρμόδιοι φορείς έχουν πληρέστερη εικόνα των προτεραιοτήτων και των υφιστάμενων συνθηκών.
Έως σήμερα έχουν εκπονηθεί αυτοψίες σε 27 πέτρινα γεφύρια και έχουν αποσταλεί σχετικές εκθέσεις στους Δήμους Μετσόβου, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Δωδώνης και Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενώ είναι προς ολοκλήρωση και αποστολή ανάλογες εκθέσεις προς τους Δήμους Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Πογωνίου.
Τέλος, επισημαίνεται ότι μετά την υποβολή των προτάσεων, οι Δήμοι έχουν προβεί σε απλές αλλά καθοριστικές παρεμβάσεις προστασίας των γεφυριών (διευθέτηση ροής, καθαρισμός από τη βλάστηση, δημιουργία αναχωμάτων στα βάθρα κ.α..), διασφαλίζοντας τις περίτεχνες κατασκευές των γεφυριών που έγιναν για να ξεπεραστούν τα φυσικά εμπόδια και συνέβαλλαν στο να διατηρηθεί η επικοινωνία των ανθρώπων για δεκάδες χρόνια, αποτελώντας ταυτόχρονα μια θαυμαστή κληρονομιά χαρακτηριστικό συνώνυμο των Ηπειρωτών μαστόρων.