Το άρθρο του Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Διονυσίου Γκούτη στο οικονομικό σάϊτ, www. powergame.gr
"Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την Κυβέρνηση η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου αξιοποίησης των μοναδικών γεωλογικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας για την πράσινη μετάβαση.
«Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές ως χώρα, και όχι ουραγοί» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα στην Αστυπάλαια κατά την διάρκεια της παρουσίασης του σπουδαίου αυτού έργου «ενεργειακής επανάστασης» του νησιού, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή για μια ανάλογη συνέχεια.
Πέρα από κάθε αμφιβολία αυτό είναι το περιβαλλοντικό στίγμα για την επόμενη ημέρα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και μια δέσμη φιλόδοξων παρεμβάσεων όπως είναι η κατάργηση του άνθρακα με την ταυτόχρονη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κατασκευή νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων και η καθιέρωση της Ελλάδας ως κόμβου πράσινης ενέργειας για την Ευρώπη. Εξόχως σημαντική είναι και η πρωτοβουλία με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με αντλίες, αξιοποιώντας τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας, την οποία επιδιώκει ο Πρωθυπουργός.
Σε αυτή την γεωλογική και ενεργειακή πρόκληση η συμβολή της ΕΑΓΜΕ θα είναι καταλυτική. Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών με το έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο αρχικά στην οριοθέτηση των ώριμων χώρων για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων. Η διενέργεια της πρόσφατης δεύτερης γεώτρηση στο Σιδηρόκαστρο έρχεται να ενισχύσει το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια και στοχεύει στην ανίχνευση και ανάδειξη χώρων, οι οποίοι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας.
Η γεωθερμία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια σταθερή πηγή καθαρής ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον αγροτικό τομέα έως τον ιαματικό τουρισμό. Θα συμβάλλει, επίσης, στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Ωστόσο, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αναζητάει βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, η εξερεύνηση της γεωθερμικής ενέργειας μπορεί να είναι απαραίτητη για τις χώρες που έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Η Ελλάδα είναι μια τέτοια χώρα, καθώς είναι πλούσια σε γεωθερμικούς πόρους λόγω των λιθοσφαιρικών πλακών και της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η χώρα διαθέτει πεδία υψηλής ενθαλπίας στα νησιά του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου –κυρίως στη Μήλο και στη Νίσυρο– και εκτεταμένα γεωθερμικά πεδία που συγκεντρώνονται στη Βόρεια Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στο Ανατολικό Αιγαίο, ιδίως στη Χίο και στη Λέσβο. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση της γεωθερμικής θερμότητας στην Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση μεγάλου μέρους της ενεργειακής ζήτησης στις περιοχές όπου υπάρχουν τέτοιοι πόροι.
Η Ε.Α.Γ.Μ.Ε. του αύριο σε αυτό τον προσανατολισμό αποτελεί έναν αξιόπιστο επιστημονικό οργανισμό με καταλυτική συμβολή στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα".