Ολοκληρώθηκε η δεύτερη Ετήσια Συνάντηση Προόδου (Progress Meeting) των 12 εταίρων του έργου «MultiMiner». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου και την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν από κοινού, οι Έλληνες εταίροι του έργου, Ε.Α.Γ.Μ.Ε. και Ελληνικός Χρυσός A.E.
H συνάντηση περιλάμβανε παρουσιάσεις, συζητήσεις και ομάδες εργασίας, ανάλογα με τα πακέτα εργασίας του έργου, καθώς και ξεναγήσεις σε περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνται εργασίες υπαίθρου.
Εκ μέρους της Ε.Α.Γ.Μ.Ε συμμετείχαν ο Δρ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, Διευθυντής Δ.Ο.Π.Μ.Ε. και οι Δρ. Μαριάνθη Αναστασάτου και Δρ. Κωνσταντίνος Μαυρογόνατος.
Η συνάντηση ξεκίνησε την Κυριακή 7 Απριλίου, με επίσκεψη πεδίου (field visit) στην μεταλλοφορία Αντιμονίου, που εντοπίζεται κοντά στο χωριό Ν. Καλλυντήρι Π.Ε. Ροδόπης). Η ομάδα της ΕΑΓΜΕ ξενάγησε τους συμμετέχοντες στην περιοχή ανάπτυξης της μεταλλοφορίας και παρουσίασε συνοπτικά τα έως σήμερα γνωστά γεωλογικά/κοιτασματολογικά δεδομένα της περιοχής και τις εργασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί (π.χ. δειγματοληψία, ορυκτολογική μελέτη, γεωχημικές αναλύσεις εδάφους με φορητό ΧRF, κ.ά.). Επίσης οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα, με τη χρήση φασματοσκοπικών τεχνικών και συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣΜηΕΑ), σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών και Φυσικών Πόρων της Γερμανίας (Β.G.R.).
Οι εργασίες της Συνάντησης Προόδου συνεχίστηκαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., στο Στρατώνι Χαλκιδικής (8-9/4/2024). Σε έξι θεματικές ενότητες, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την πρόοδο των εργασιών του έργου, ενώ συζητήθηκαν και διάφορα τεχνικά θέματα. Στο κλείσιμο των εργασιών, εκ μέρους των Επιστημονικών Συμβούλων του έργου, ο Καθηγητής Δρ. Michael Rast (Director Earth Sciences, International Space Science Institute [ΙSSI], Ελβετία) εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την πρόοδο του έργου και συνεχάρη όλα τα συμμετέχοντα μέρη (consortium partners).
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση από τους υπεύθυνους της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και ενημέρωση στους χώρους (α) μελέτης και αποθήκευσης πυρήνων ερευνητικών γεωτρήσεων Στρατωνίου, (β) Ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων Κοκκινόλακκα, (γ) στο φυτώριο Ολυμπιάδας, το οποίο βρίσκεται σε αποκατεστημένη περιβαλλοντικά έκταση εντός του μεταλλείου της Ολυμπιάδας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην ΝΑ Ευρώπη και (δ) στον προς αποκατάσταση χώρο απόθεσης μεταλλευτικών κατάλοιπων Ολυμπιάδας.
Το έργο MultiMiner αποσκοπεί στη δημιουργία καινοτόμων εργαλείων με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακάλυψη νέων Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ), διασφαλίζοντας έτσι τη βιώσιμη αυτάρκεια σε ΟΠΥ εντός της ΕΕ. Επίσης το έργο, εκτός από την βελτίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, θα αυξήσει τις συνολικές συνθήκες διαφάνειας, θα βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα επιτρέψει τη διάθεση της ψηφιακής πληροφορίας των σημερινών αναξιοποίητων ΟΠΥ στις επόμενες γενιές.