Το ευρωπαϊκό έργο MultiMiner ξεκίνησε! Το νέο, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, έργο HORIZON-RIA χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες Παρατήρησης Γης (Earth Observation - EO) για την ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και περιβαλλοντικά ολοκληρωμένη έρευνα για Ορυκτές Πρώτες Ύλες (ΟΠΥ), και την παρακολούθηση των περιοχών εκμετάλλευσης τους.
Το έργο MultiMiner σκοπεύει να δημιουργήσει το υπόβαθρο ώστε να βελτιώσει τις πρακτικές έρευνας των ΟΠΥ και την παρακολούθηση των περιοχών εκμετάλλευσης τους μέσω γενικών αλλά εξαιρετικά καινοτόμων λύσεων μηχανικής εκμάθησης (machine learning), οι οποίες απαιτούν ελάχιστα ή καθόλου δεδομένα που έχουν συλλεχθεί στο έδαφος. Το MultiMiner αξιοποιεί ΕΟ δεδομένα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus, καθώς και από εμπορικούς και ευρωπαϊκούς κρατικούς δορυφόρους. Δεδομένα από τα δορυφορικά συστήματα COSMO-Skymed, EnMAP, PRISMA και TerraSAR-X, όπως και από drones υψηλού και χαμηλού υψομέτρου, συμβάλλουν στην προσπάθεια του MultiMiner να βελτιώσει την ασφάλεια, τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την οικονομική απόδοση της έρευνας ΟΠΥ και της παρακολούθησης των χώρων εκμετάλλευσης τους. Η δυνατότητα εφαρμογής των ανεπτυγμένων αλγορίθμων θα καταδειχθεί σε τέσσερις πιλοτικές περιοχές στη Φιλανδία (Siliinjarvi), Αυστρία (Hochfilzen) και Ελλάδα (Καλλυντήρι, Χαλκιδική).
Η Ε.Α.Γ.Μ.Ε. συμμετέχει στο έργο με την πιλοτική περιοχή του Καλλυντηρίου, με Υπεύθυνο της ομάδας τον Δρ Κωνσταντίνο Λασκαρίδη (Δ/ντή ΔΟΠΜΕ) και μέλη τους Δρ Αλέξανδρο Λιακόπουλο (Προϊστάμενο ΓΕΠ), Δρ Μαριάνθη Ανστασάτου και Δρ Κωνσταντίνο Μαυρογόνατο.
Εργασίες υπαίθρου στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο (ΔΜΧ) Καλλυντηρίου
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου MultiMiner, η Ε.Α.Γ.Μ.Ε. πραγματοποίησε τον Μάιο του 2023, εργασίες υπαίθρου στον ΔΜΧ Καλλυντηρίου, που αποτελεί μία από τις 4 πιλοτικές περιοχές (Εικ. 1). Οριοθετήθηκε η περιοχή ενδιαφέροντος, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις πεδίου και συλλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις. Τα δεδομένα αυτά (ground-based data) θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων για την αποτελεσματικότερη χρήση των τεχνολογιών ΕΟ στην έρευνα για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων ΟΠΥ και την παρακολούθηση των χώρων μεταλλευτικής δραστηριότητας.
1η Συνάντηση Προόδου Έργου MultiMiner – Hochfilzen Aυστρίας
Στο διάστημα 22-26 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση προόδου του έργου MultiMiner, στο Hochfilzen της Αυστρίας (Eικ. 2). Η συνάντηση περιλάμβανε επίσκεψη στο μεταλλείο μαγνησίτη Weissenstein, μία από τις πιλοτικές περιοχές του έργου καθώς και δύο ημέρες παρουσιάσεων από τους εταίρους του έργου. Η Ε.Α.Γ.Μ.Ε., παρουσίασε στους συμμετέχοντες την πιλοτική περιοχή του Καλλυντηρίου, τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο πλαίσιο του έργου, καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων δραστηριοτήτων, που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με άλλους εταίρους (εργαστηριακές αναλύσεις, λήψη φασματικών δεδομένων κ.λπ.). Επίσης, ανέλαβε την συνδιοργάνωση της 3ης συνάντησης προόδου, που θα πραγματοποιηθεί στην Βόρεια Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024.
Με λίγα λόγια:
Το έργο MultiMiner “Multi-source and Multi-scale Earth Observation and Novel Machine Learning Methods for Mineral Exploration and Mine Site Monitoring” χρηματοδοτείται από την ΕΕ με συνολικό προϋπολογισμό 4,4 εκατ. ευρώ και θα έχει διάρκεια 42 μηνών (1/2023 – 6/2026).
Η πανευρωπαϊκή κοινοπραξία MultiMiner αποτελείται από τους εξής εταίρους: Geological Survey of Finland (GTK), Technical Research Center of Finland (VTT), Yara Suomi Oy (Yara), Hellenic Survey of Geology and Mineral Exploration (H.S.G.M.E.), European Science Foundation (ESF), Czech Geological Survey (CGS), University of Leoben (MUL), Federal Institute for Geosciences and Natural Resources (BGR), Veitsch-Radex Gmbh & Co Og (RHI Magnesita), GeoSphere Austria, Hellas Gold S.A (HG), EFTAS Remote Sensing Technology Transfer GmbH (EFTAS), Technical University of Munich (TUM), Nordkalk.
WEBSITE: https://www.multiminer.eu/ PRESS CONTACT: info@multiminer.eu TWITTER: @MultiMiner_EU LINKEDIN: @company.multiminer |