Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (Ε.Π.Αν.Ε.Κ.) στοχεύει στη δημιουργία και στήριξη ενός παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων. Το Ε.Π.Αν.Ε.Κ. συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των παρεμβάσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων για την κοινωνική και οικονομική συνοχή μέσω του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Π.Α. 2014–2020). Το Ε.Σ.Π.Α. αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με τη συνδρομή σημαντικών πόρων, που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο "Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας", του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), στοχεύει στη σύνθεση ενός ενιαίου γεωλογικού υποβάθρου για τον ελληνικό χώρο με τη χρήση εργαλείων Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα € 2.800.000 και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023.
Το έργο επικεντρώνεται στη σύνθεση ενός ενιαίου, ομοιογενοποιημένου γεωλογικού υποβάθρου για τον ελληνικό χώρο, εναρμονισμένου με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, βάσει των σύγχρονων γεωεπιστημονικών αντιλήψεων, με τη χρήση εργαλείων, μεθόδων και τεχνικών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
Στο πλαίσιο του έργου θα αναθεωρηθούν, συμπληρωθούν, εναρμονιστούν οι 327 γεωλογικοί χάρτες της Ελληνικής επικράτειας, κλ. 1:50.000, με βάση τις νεότερες γεωτεκτονικές θεωρίες και επιστημονικές μελέτες και θα οριστικοποιηθεί το ενιαίο κωδικολόγιο γεωλογικών σχηματισμών.
Θα καθοριστεί η βέλτιστη μεθοδολογία εκπόνησης γεωλογικών χαρτογραφήσεων και παραγωγής σύγχρονων γεωλογικών ψηφιακών χαρτών, κλίμακας 1:25.000, και θα συνταχθούν 4 φύλλα χάρτη σε πιλοτικές περιοχές (Κρήτη, Στερεά, Κεντρική Μακεδονία, Θράκη).
Θα συνεχισθεί η ανάπτυξη της χωρικής υποδομής (βάση δεδομένων, χάρτες και μελέτες) Αστικής Γεωλογίας με τις ειδικές έρευνες και μελέτες (π.χ. γεωλογικές, γεωφυσικές, γεωχημικές, τεχνικογεωλογικές) στην αστική περιοχή της Λαμίας του Ν. Φθιώτιδος.
Θα πραγματοποιηθεί η μελέτη των ιζημάτων του πυθμένα και των υποστρωμάτων του για την θαλάσσια περιοχή του Φ.Χ. Σκύρος (διανομή ΙΓΜΕ Χαρτών Κατανομής Επιφανειακών Ιζημάτων κλ. 1: 200.000) και γειτονικών περιοχών και θα εκδοθεί ο ψηφιακός πολυθεματικός χάρτης.
Τέλος, στον τομέα των Γεωτόπων θα συνεχισθεί η καταγραφή νέων γεωτόπων στην Ελληνική επικράτεια, θα γίνουν νέες μελέτες γεωδιαδρομών σε 4 επιλεγμένες περιοχές (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Νησιά Ιονίου, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος) και συντονισμένες δράσεις για την ανάδειξη Γεωπάρκων του Ελληνικού χώρου, με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών WebGIS και των ανάπτυξη mobile εφαρμογών.